Contribuția României la cea de-a 17-a Bienală de Arhitectură de la Veneția prezintă o nouă perspectivă asupra migrației în masă, un fenomen declanșat de variate cauze, clasându-se pe primul loc pe agenda publică internațională.

Intitulată Fading Borders și organizată de arhitecții Irina Meliță și Ștefan Simion, expoziția explorează provocările și oportunitățile migrației, cât și consecințele acesteia asupra mediului construit.

România, țara părăsită de trei milioane de oameni în ultimul deceniu în căutarea unei vieți mai bune în străinătate, le-a fost studiu de caz pentru proiectul curatorial. Proiectul încadrează o conversație în jurul rolului arhitecturii în gestionarea cu succes a fenomenului migrației, pe măsură ce granițele teritoriale continuă să se estompeze pe tot globul.

Valul de migrație experimentat în România, a cărui cauză principală este căutarea individuală a unei vieți mai satisfăcătoare, a generat depopularea unui număr semnificativ de orașe, care acum se confruntă cu o viață urbană în declin și un mediu construit ce se prăbușește. Care sunt poveștile celor care au plecat? Cum s-a schimbat viața pentru cei care au rămas? Cum trebuie să ne proiectăm orașele pentru a îmbunătăți calitatea vieții într-o arhitectură socială în continuă schimbare? – sunt câteva repere ale expoziției studioului de arhitectură POSTER.

Pavilionul României de la Giardini este împărțit în două secțiuni, prezentând două narațiuni:

  • poveștile emigranților români și viețile lor peste granițe și
  • explorarea cuprinzătoare a impactului migrației în masă asupra orașelor românești. Prin intermediul fotografiei documentare și al raportării la fața locului, proiectele complementare, Departe și Orașe în declin în România, ilustrează o abordare centrată pe om, evidențiind universalitatea fenomenului și experiența colectivă.

”FADING BORDERS subliniază și deschide conversația despre modul în care mobilitatea maselor mari de oameni va avea impact asupra modului în care arhitecții ar putea imagina viitoarele forme de locuințe în sens larg. Migrația a fost până acum un fenomen legat de sărăcie, război, dezastre naturale, dar realitatea migrației ar trebui adusă în centrul discuțiilor despre modul în care vom trăi, despre modul în care vor trăi orașele, deoarece, cel mai probabil, acest fenomen se va extinde și va fi legat de urmărirea îmbunătățirii calității vieții. Așadar, dorim să inițiem o dezbatere constructivă, pozitivă, o privire spre viitor, o discuție ipotetică despre modul în care vom trăi împreună atunci când cuvântul <<împreună>> devine foarte divers și durata locuinței capătă o dinamică diferită.” – Stefan Simion, POSTER.

Away este un proiect jurnalistic independent care documentează poveștile emigranților români, dezvăluind o serie de aspecte, de la adaptare la medii noi, probleme de incluziune până la procesul de modelare a unei noi comunități. Echipa de creație Teleleu, formată din jurnalista Elena Stancu și fotograful Cosmin Bumbuț, a călătorit în  lume și a documentat întregul spectru de narațiuni, de la greutăți la succes, dezvăluind povestea universală a migrantului, în acest proces, modelând o nouă perspectivă asupra a ceea ce înseamnă a trăi împreună.

Al doilea proiect este dedicat mediilor urbane românești în declin, prezentate prin proiectul de cercetare cuprinzătoare Shrinking Cities in Romania, dezvoltat de Ideilagram. Studiul documentează declinul socio-cultural, economic, fizic și demografic al orașelor românești de diferite tipuri și dimensiuni, de la mici orașe turistice la orașe industriale și porturi de pe Dunăre. Proiectul urmărește o înțelegere constructivă a fenomenului, reîncadrând contracția ca vector pentru modernizare și inovare, reutilizare, resurse alternative sau creație artistică.

SONY DSC

Însoțind Pavilionul României în expoziția găzduită la Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția, cuprinzând o serie de contribuții ale arhitecților internaționali care răspund la întrebarea Cum va influența migrația arhitectura și orașul?, jurnalul MAZZOCCHIOO (o publicație organizată de echipa de proiect) promovează conversația propusă de expoziția românească despre migrația în masă, consecințele și oportunitățile acesteia.

 

Sursa: archdaily.com