Comisia Europeană și Europa Nostra anunță câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, finanțate prin programul EU Creative Europe. In acest an, care marchează aniversarea a 20 de ani de acordare a celor mai prestigioase premii europene în domeniul patrimoniului cultural, au fost premiate 30 de proiecte excepționale, din 18 țări europene. Printre câștigătorii acestui an,  se află și Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, din România. Proiectul a fost premiat la categoria “Education, Training and Skills” (Educație, Formare și Meșteșug).

Câștigătorii vor fi onorați pe 26 septembrie la Praga, în cadrul ceremoniei de acordarea a distincțiilor European Heritage Awards, care va avea loc în clădirea Operei de Stat, recent restaurată. Gazdele evenimentului  vor fi Mariya Gabriel – Comisar European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret și Prof. Dr. Hermann Parzinger – Președintele Executiv Europa Nostra.

Iată declarația Comisarului European Mariya Gabriel, la anunțarea câștigătorilor anului 2022: “Felicit călduros pe toți câștigătorii premiilor European Heritage Awards/Europa Nostra Awards, 2022, pentru calitatea excepțională a proiectelor lor și pentru deschiderea către inovare. 2022 este un an special pentru că celebrăm  aniversarea a 20 de ani de acordare a Premiilor EU pentru patrimoniul cultural, care au devenit cele mai prestigioase premii pentru comunitatea profesioniștilor patrimoniului cultural european. Multe dintre inițiativele premiate demonstrează angajamentul și interesul enorm al tinerilor pentru patrimoniul cultural, pentru istoria noastră, pentru cultura noastră, pentru identitatea noastră culturală. Implicarea lor este deosebit de relevantă, chiar în acest an, Anul European al Tineretului. Un gând special trimit către cei doi laureați din Ucraina. Creative Europe, co-finanțator al acestor premii, afirmă necesitatea promovării culturii și creativității în construirea unei societăți incluzive și coerente, întemeiată pe valorile  fundamentale ale Europei.”

Președintele Executiv al Europa Nostra, Prof. Dr. Hermann Parzinger a declarat: “Premianții acestui an sunt exemple puternice despre cum moștenirea noastră culturală ne reconectează cu natura, ajută la generarea unui sentiment de loc și apartenență și este un ingredient fundamental în dezvoltarea unei economii circulare care sprijină un mod de viață sustenabil și incluziv. Felicit acești câștigători excepționali, profesioniști și totodată entuziaști, pentru efortul lor esențial și lăudabil.”

2022 Câștigătorii European Heritage Awards / Europa Nostra Awards

Conservare/Restaurare și Refuncționalizare

Aachen Battery, Atlantikwall Raversyde, West-Flanders, BELGIUM

Villa E-1027, Roquebrune-Cap-Martin, FRANCE

Monument of Episkopi, Sikinos, GREECE

Atlungstad Distillery, Ottestad, NORWAY

Convent of the Capuchos, Sintra, PORTUGAL

House of Religious Freedom, Cluj-Napoca, ROMANIA

Illa del Rei, Menorca, SPAIN

St. Andrew’s Church, Kyiv, UKRAINE

Cercetare

Heritage Opportunities/threats within Mega-Events in Europe (HOMEE), CYPRUS / ITALY / POLAND / UNITED KINGDOM

SILKNOW, FRANCE / GERMANY / ITALY / POLAND / SLOVENIA / SPAIN

Heritage Quest, THE NETHERLANDS

Safeguarding of Sicilian Puppet Theatre, ITALY

Educație, Formare și Meșteșug

Masters and Apprentices, FINLAND

International Course on Wood Conservation Technology, NORWAY

TISH Jewish Food Festival, Warsaw, POLAND

Piscu School Museum and Workshop, ROMANIA

Sewn Signs, ROMANIA

Symphony, SPAIN

 Implicare civică și Conștientizare

Rivers of Sofia, BULGARIA

Return to the Sámi Homeland, FINLAND

Swapmuseum, Apulia, ITALY

Va’ Sentiero, ITALY

“Lumbardhi Public Again” Project, Prizren, KOSOVO [2]

Museum in the Village, PORTUGAL

PAX-Patios de la Axerquía, Córdoba, SPAIN

Wikipedra, SPAIN

World Vyshyvanka Day, UKRAINE

 Campionii patrimoniului cultural

Costa Carras †, Athens, GREECE (posthumously)

La Paranza Cooperative, Naples, ITALY

Elżbieta Szumska, Złoty Stok, POLAND

În plus, Europa Nostra oferă în 2022 un premiu unei realizări remarcabile dintr-o țară europeană, care nu face parte din programul EU Creative Europe.

Kenan Yavuz Ethnography Museum, Bayburt, TURKEY (Citizens’ Engagement and Awareness-raising)

Câștigătorii premiilor au fost stabiliți de un juriu compus din experți ai patrimoniului cultural din toată Europa, și în urma evaluarilor realizate de un comitet independent de selecție, a candidaturilor depuse de organizații și persoane din 36 de țări europene.

 Ceremonia de decernare a premiilor “European Heritage Awards” 2022

Câștigătorii vor fi celebrați pe 26 septembrie la Opera de Stat de la Praga. Ceremonia de decernare European Heritage Awards Ceremony, va avea ca gazde pe Comisarul European pentru Cultură și pe Președintele Executiv al Europa Nostra. Laureații Marelui Premiu și câștigătorul Premiului Publicului, ales dintre câștigătorii acestui an, vor primi câte 10000 € fiecare și vor fi anunțați în timpul ceremoniei. Între mijlocul lui august și mijlocul lui septembrie, susținătorii și entuziaștii patrimoniului cultural sunt încurajați să voteze online pentru alegerea premiului publicului și să mobilizeze sprijin pentru câștigători din țara lor sau o alta țară europeană.

Ceremonia acordării European Heritage Awards va fi pusă în lumină în cadrul summitului dedicat Patrimoniului Cultural European 2022 care va avea loc în perioada 25- 27 septembrie, la Praga. Summitul care a fost inclus în programul președenției cehe a Consiliului Uniunii Europene este organizat de Europa Nostra cu sprijinul Comisiei Europene.

[1] Câștigătorii sunt menționați în ordine alfabetică, pe țări

[2] Această desemnare nu aduce prejudicii de poziționare și statut și este în acord cu UNSCR 1244/1999 și opinia ICJ asupra Declarației de Independență a Kosovo.