România va fi prezentă la cea de-a 17-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, vineri, 21 mai, de la ora 17:30, la Pavilionul României din Giardini della Biennale, urmând să aibă loc vernisajul expoziţiei “Fading Borders”.

Proiectul “Fading Borders”, autori Irina Meliţă, Ştefan Simion, Cristi Bădescu, Ştefania Hîrleaţă şi Radu Tîrcă din cadrul biroului de arhitectură POSTER, a fost declarat câştigător în urma unui concurs naţional de selecţie organizat în două etape, la sfârşitul anului 2019 şi începutul anului 2020, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, transmis miercuri AGERPRES.

“Fading Borders subliniază şi deschide conversaţia despre modul în care mobilitatea marilor mase de oameni va avea impact asupra modului în care arhitecţii ar putea imagina viitoarele forme de locuire, în sens larg. Migraţia a fost, până acum, un fenomen asociat sărăciei, războiului, dezastrelor naturale, dar realitatea migraţiei ar trebui adusă în centrul discuţiilor despre modul în care vom trăi, despre modul în care vor trăi oraşele, deoarece, cel mai probabil, acest fenomen se va extinde şi va fi legat de dorinţa de îmbunătăţire a calităţii vieţii. Aşadar, dorim să iniţiem o dezbatere constructivă, pozitivă, o privire spre viitor, o discuţie ipotetică despre modul în care vom trăi împreună atunci când cuvântul “împreună” devine foarte divers şi durata locuirii capătă o dinamică diferită”, declară arh. Ştefan Simion, citat în comunicat.

Proiectul abordează tema migraţiei şi documentează realitatea fenomenului cu ajutorul a două proiecte de cercetare complementare – “PLECAT” şi “Shrinking Cities in Romania”, fiecare tratând aceeaşi problemă din puncte de vedere diferite.

“PLECAT”, proiectul jurnalistic realizat de echipa TELELEU (Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ), analizează fenomenul complex de convieţuire a emigranţilor români în cadrul diferitelor comunităţi locale din Europa. Sunt documentate, astfel, istoriile personale ale unor tipologii diverse de oameni, prezentând, pe de-o parte, dificultăţile cu care se confruntă emigranţii români şi, pe de altă parte, oportunităţile ivite odată cu plecarea din ţară sau episoade despre noua viaţă şi comunitatea pe care aceştia o construiesc în afara graniţelor ţării.

“Shrinking Cities in Romania” (Oraşe româneşti în declin) este o cercetare a echipei IdeilaGRAM, aflată încă în desfăşurare. Proiectul a luat naştere ca urmare a unei cercetări începute în anul 2009, asupra declinului şi contracţiei oraşelor româneşti, privite ca fenomen de amploare, şi a constituit o premieră în România în aducerea la lumină a acestui fenomen acut şi omniprezent, dar ignorat. Mici oraşe turistice, oraşe mari şi mici industriale, oraşe agricole, vechi oraşe istorice sau porturi de la Dunăre se confruntă cu diverse forme de declin: socio-cultural, economic, fizic sau demografic. În ciuda conotaţiilor aparent negative, fenomenul de shrinkage este, de fapt, o forţă motrică a modernizării şi inovaţiei, a reutilizării, a căutării de resurse alternative, a creaţiei artistice, a reevaluării relaţiilor interumane.

Participarea României la Bienala de la Veneţia are ca organizatori Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Uniunea Arhitecţilor din România.

Comisarul acestei ediţii este arhitectul Attila Kim, curatori fiind Biroul de Arhitectură POSTER (Ştefan Simion, Irina Meliţă, Radu Tîrcă, Ştefania Hîrleaţă, Cristian Bădescu).

Din cauza pandemiei, ediţia a 17-a a Bienalei a fost amânată din 2020 pentru anul acesta şi se va desfăşura în perioada 22 mai – 21 noiembrie, cu două zile de previzionare pentru invitaţi, 20 şi 21 mai. Tema acestei ediţii, lansată de curatorul Hashim Sarkis în 2019, este “How we will live together?” (“Cum vom trăi împreună?”)”. AGERPRES