Arhitectul și inginerul spaniol Santiago Calatrava a dezvăluit proiectul Pavilionului Qatar la Expo 2020 din Dubai, Emiratele Arabe Unite. Designul este inspirat de cele patru elemente reprezentate pe stema Qatarului și va include două galerii principale și spații de expoziție, oferind vizitatorilor medii captivante, incluzive și interactive.

Designul Pavilionului este inspirat de cele două săbii încrucișate și curbate, un Dhow și o insulă cu palmieri ce se regăsesc pe unul din simbolurile oficiale ale țării, stema Qatarului. Structura traduce elementele culturale ale națiunii, evidențiind mișcarea, mobilitatea, forța și tradiția cu o interpretare modernă a perspectivelor progresive ale viitorului Qatarului. conform filosofiei arhitectului „fiecare proiect inovator trebuie să provină din contextul său cultural, transmițând sensibilitatea tradițională prin arhitectură modernă pentru a crea structuri cu adevărat inspiratoare”.

”Inspirația derivă din emblema națională a Qatarului tocmai pentru a surprinde cu adevărat esența și viziunea națiunii. Gestul arhitectural și forma structurală a Pavilionului, care găzduiește întreaga experiență a vizitatorilor, reflectă forma unui Dhow și a marilor sale vele. Monumentul sculptural de la intrarea Pavilionului reprezintă o traducere abstractă și fuziunea a doi palmieri împletiți, în timp ce bazinele reflectorizante și elementele de apă integrate care înconjoară Pavilionul reprezintă Golful Arabiei ce cuprinde națiunea Qatar”, a declarat Micael Calatrava, CEO Calatrava International.

Suprafața totală a proiectului acoperă aprox. 960 mp, cu o suprafață construită de 620 mp. Elementele clădirii principale vor urca aproape 15 metri, iar structura sculpturală adiacentă se va ridica până la 20 de metri. La intrarea în pavilion, vizitatorii sunt întâmpinați cu o experiență captivantă care prezintă trecutul, prezentul și viitorul Qatarului prin arte vizuale și spații interioare atractive.

 

Sursa: archdaily.com