Consiliul Arhitecților Europei organizează o conferință publică, joi, 28 octombrie 2021, orele 9:00-17:00 cet, la Bruxelles, pentru a dezbate soluțiile pe care o arhitectură de înaltă calitate le poate oferi pentru a atenua schimbările climatice și pentru a ajuta societatea să-și adapteze efectele.

Conferința se va concentra asupra mentalității și atitudinii față de mediul construit necesar pentru a iniția procese de planificare a calității ca o condiție prealabilă pentru proiectarea clădirilor, a spațiilor publice și a orașelor cu emisii reduse de carbon și rezistente la climă.

Evenimentul va fi conceput ca o oportunitate de a discuta inițiativele politice în curs de desfășurare ale UE: Legea EU privind schimbările climatice, Strategia Wave Renovation, Noul Bauhaus European, precum și planificarea orașului și peisajului, mobilitatea, economia circulară, reutilizarea patrimoniului, toate acestea prin intermediul unor proiecte arhitectonice excelente.

Conferința va fi deschisă de Anna Heringer, câștigătoare a premiilor New European Bauhaus de anul acesta, la categoria „Soluții pentru co-evoluția mediului construit și a naturii”, urmat după-amiază de un discurs susținut de Martin Rauch, câștigător al premiilor 2021 New European Bauhaus din categoria „Tehnici, materiale și procese pentru construcție și proiectare.”

În aprilie 2021, co-legiuitorii Uniunii au ajuns la un acord provizoriu cu privire la Legea Europeană privind Clima, care, pentru prima dată, consacră în legislația UE obiectivul de a deveni primul continent mondial neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Pentru a atinge acest obiectiv, legislatorii au stabilit obiectivul intermediar de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră ale Uniunii cu cel puțin 55% până în 2030.

Acțiunile urgente și îndrăznețe care vizează mediul construit sunt indispensabile pentru îndeplinirea ambițiilor noastre climatice. Spațiile europene de locuit și de lucru sunt responsabile pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră și 40% din consumul de energie din UE. Cu toate acestea, în Europa actuală, 75% din clădiri nu sunt eficiente din punct de vedere energetic, mai ales pentru că o mare parte din fondul de clădiri existent a fost construit înainte ca codurile de construcție să fie în vigoare.

Consiliul Europei Arhitecților promovează o abordare holistică a mediului construit, o abordare care, dincolo de considerațiile privind eficiența energetică, încearcă să creeze valoare economică, socială, de mediu și culturală prin mediul construit, în beneficiul tuturor.

În același timp, strategiile de renovare ar trebui să vizeze atât optimizarea performanței energetice a clădirilor, cât și păstrarea și îmbunătățirea calității mediului construit. O atenție deosebită ar trebui acordată patrimoniului nostru construit, indiferent dacă este sau nu patrimoniu listat.

Înregistrarea în cadrul conferinței se poate face pe pagina evenimentului www.ace-cae.eu

De asemenea, programul amănunțit poate fi consultat accesând ACEconferenceprogramme.pdf