Scoala de Vară de arhitectură și urbanism de la Sibiu are un scop dublu: pe de o parte, acela de a oferi soluții concrete de dezvoltare durabilă a municipiului Sibiu, prin realizarea de propuneri în domeniul arhitecturii și urbanismului, în strânsă legătură cu o temă din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Sibiu; iar pe de altă parte, să antreneze un grup de studenți în lucrul cu documentele și cu documentațiile de urbanism într-o situație reală, interesantă și complexă.
Scopul Școlii de Vară de arhitectură și urbanism este acela de a oferi soluții concrete de dezvoltare durabilă a orașului Sibiu, prin realizarea de propuneri concrete în domeniul arhitecturii și urbanismului. Rezultatele Școlii de Vară de arhitectură și urbanism vor fi predate Primăriei Municipiului Sibiu cu titlu gratuit, astfel încât aceasta să se poată folosi pe viitor de propunerile oferite.
Studenții participanți vor pune în aplicare metodele de analiză și proiectare studiate, pe tema transformării Bulevardului Victoriei din Sibiu în arteră prioritară pentru deplasări nemotorizate prin reconfigurarea tramei stradale, lărgirea trotuarelor, amplasarea de aliniamente de spațiu verde și vegetație, reducerea spațiului carosabil dar și crearea unor zone de relaxare ce pot forma mici piațete, acestea urmând să fie mobilate ca spații de relaxare și locuri de odihnă, întâlnire sau belvedere.
Din punct de vedere organizațional, trama stradală actuală prezintă mai multe segmente diferite, care necesită o tratare personalizată, în concordanță cu obiectivele arhitecturale de aici. Vedem acum pe acest bulevard: Palatul de Justiție lăsat în paragină; rectoratul Universității “Lucian Braga”, izolat și obturat de mașini parcate pe întreg frontul stradal; reședința mitropoliților, una dintre cele mai frumoase clădiri din Sibiu, aflată în prag de colaps; diverse alte clădiri golașe de tencuială, fiind considerate pericol public.
Viitoarea promenadă ce leagă centrul orașului Sibiu cu parcul Sub Arini (cel mai mare parc al orașului) ar trebui să ofere prioritate pietonilor în deplasarea pe Bdul. Victoriei și să răspundă nevoii de recreere a sibienilor, deschizând totodată posibilitatea de a avea în viitorul apropiat un culoar verde, prietenos pietonilor, care să străbată întreg orașul, de la Gară până în Muzeul Astra.
✔ marcarea traseului de pe Bdul. Victoriei prin pavarea întregii alei Sudice cu materiale și culori care să delimiteze clar zona pietonală de pista de biciclete și șosea; lățirea trotuarelor pe porțiunile unde deplasarea pietonală și cu cărucioarele este greoaie – în fața Tribunalului, porțiunea dintre str. Justiției și str. Rennes, porțiunea din fața parcului campusului studențesc;
✔ realizarea de intervenții la nivelul trecerilor de pietoni pentru a oferi prioritate oamenilor – ridicarea nivelului trecerilor de pietoni actuale astfel încât să fie o continuitate naturală a aleilor, șoferii fiind atenționați că trec printr-o zonă în care trebuie să reducă viteza pentru că pietonii au prioritate;
✔ amenajarea unei piste de biciclete cu dublu sens, pe toată lungimea Bdului. Victoriei, care să facă legătura între pasajul subteran de lângă Primăria veche și Parcul Sub Arini;
✔ mobilarea promenadei cu bănci pentru odihnă și locuri de relaxare – în față ULBS, în fața Tribunalului, în zona străzii Rennes etc.; realizarea mai multor puncte de interes și de odihnă – piațetă în fața Tribunalului mobilată în viitor cu o statuie ori fântână arteziană; zonă de întâlnire în fața ULBS ș.a.
🚘 păstrarea traficului auto pe două benzi de circulație, pe cât posibil, la fel ca în prezent;
🅿 remodelarea parcărilor auto, acolo unde este nevoie, pentru eficientizarea locurilor de parcare în noua formulă de trafic;
✔ remodelarea traficului auto în intersecțiile cu pericol de accidente – prin ridicarea înălțimii carosabilului la nivelul trotuarelor, se formează calmatoare de viteză naturale în apropierea intersecțiilor, ceea ce va duce la reducerea sau chiar eliminarea accidentelor auto în special în zona intersecției Bdul. Victoriei → str. Transilvaniei → str. Rennes
Amenajarea unei alei de promenadă ce leagă str. Nicolae Bălcescu cu parcul Sub Arini ar rezolva mai multe probleme de mobilitate. Promenada propusă ar oferi posibilitatea parcurgerii per pédes sau cu bicicleta a unui traseu suficient de lung pentru a satisface nevoile expuse mai sus. Traseul prietenos cu pietonii s-ar putea întinde de la Gară până în cartierul Valea Aurie / Zoo.
Sunt invitați studenți de la facultățile de arhitectură și urbanism din universitățile de profil din țară, înscrierile fiind deschise și pentru studenții străini. Participanții trebuie să vorbească fluent limba engleză.
Locurile sunt limitate la un număr de maxim 12 studenți ce vor fi împărțiți în grupe și îndrumați de către trei profesori arhitecți.
CÂND?
15-24 SEPTEMBRIE 2022
10 zile, 9 nopți. Sosire joi după-masa, plecare sâmbătă la prânz.
CÂT COSTĂ?
Costurile de organizare, materialele folosite și toate cheltuielile ce țin de latura educațională sunt suportate de către organizatori, cu ajutorul financiar al Primăriei Municipiului Sibiu și al Uniunii Arhitecților din România.
Nu se percepe taxă de participare! Selecția participanților se va face pe bază de CV.
De ce aveți nevoie:
- Laptop cu un program de proiectare instalat – este necesară cunoașterea unui program de proiectare de arhitectură (ca de exemplu AutoCAD, ArchiCAD, Allplan ș.a.). Cunoașterea unor programe de modelare 3D și de editare grafică constituie un avantaj;
- Materiale necesare desfășurării activității de proiectare și relevare (ustensile de scris/desenat, ruletă, telemetru ș.a.).
Mai multe detalii: http://aios.ro/arhitectura-2022/?fbclid=IwAR38M3QO0ALLSbozuA1G8KSHSXqqltVqLkPLElsl8ETO5_e6DYzorQdBl5Q