Proiectul PORT Cultural își propune să identifice elementele de autenticitate din mediul sătesc tradițional, capabile să coaguleze interesul cultural și turistic al unui segment tot mai numeros de pasionați ai domeniului. Se are în vedere  identificarea unor tipologii morfologice de gospodărie rurală, integrate urbanistic, și întocmirea unor planuri de conservare, dezvoltare si armonizare cu specificul local.

De asemenea, este prevazută editarea unui set de soluții și bune practici de întreținere și extindere a caselor și gospodăriilor tradiționale și racordarea lor la trama majoră de circulație. Alteritatea registrului decorativ, a alcătuirii spațiale și a tehnologiilor constructive de la o zonă la alta, sunt elemente determinante în alcătuirea unui profil tipologic personalizat a subiecților cercetării.

Noutatea o reprezintă aspectul inovativ al proiectului, prin componenta sa practică de integrare în circuitul cultural, prin intermediul turismului, a unor repere stilistice din arhitectura tradițională. Folosirea mediului comercial de consum modern ca vehicul de promovare a valorilor culturale se va realiza prin valorificarea și activarea patrimoniului construit cu potențial de modernizare. Pentru o înțelegere a fenomenului au fost prevăzute studii asupra unor soluții creative de transformare funcțională a clădirilor vizate ca extensii urbanistice a localităților de care aparțin.

Conf. dr. arh. Dragoș Ciolacu

Conf. dr. arh. Mircea Grigorovschi