Peste 50 de proiecte au fost înscrise de studenţi ai facultăţilor de arhitectură şi urbanism în competiţia Respo City, a anunţat, luni, pe Facebook, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

“Concursul Respo City pregăteşte România pentru integrarea activităţii de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice în viaţa de zi cu zi a oraşelor şi a locuitorilor lor. Avem peste 50 de proiecte înscrise până acum în concurs, ceea ce ne arată interesul semnificativ al tinerilor şi că România are viitori urbanişti cu ajutorul cărora responsabilitatea de mediu va trece de la concept la acţiune uzuală. Ţara noastră are încă lacune la capitolul colectării deşeurilor electrice şi electronice şi sperăm ca ideile studenţilor români să surprindă nu doar utilitatea acestor zone de responsabilitate de mediu, dar mai ales designul inovativ care să impulsioneze reflexul de mediu al populaţiei. În acelaşi timp, România va beneficia de sume uriaşe prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar pentru finanţarea acestei tranziţii verzi trebuie să fim pregătiţi cu cele mai bune idei de spaţii şi platforme urbane, prin care managementul deşeurilor să depăşească impasul în care se găseşte astăzi”, a afirmat Tanczos.

La începutul lunii martie a acestui an, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, împreună cu Asociaţia Respo DEEE, a lansat concursul Respo City, care vizează integrarea activităţii de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice în viaţa de zi cu zi a oraşelor şi a locuitorilor lor.

În acest sens, studenţii facultăţilor de arhitectură şi urbanism din România s-au organizat în echipe şi au aplicat în competiţie, prezentând viziunea lor în ceea ce ar putea fi viitoarele oraşe sustenabile de la noi din ţară.

Potrivit sursei citate, în concurs participă toate centrele universitare de profil din ţară, respectiv Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Bucureşti, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara, Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură din cadrul Universităţii Oradea, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca şi Facultatea de Arhitectură din Iaşi.

Tema propriu-zisă a concursului Respo City constă în amenajarea unei suprafeţe de 600 – 800 mp (într-o zonă la alegerea participantului şi predefinită în regulament), care să includă: zonă verde de recreere (50% din totalul suprafeţei), zonă de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) – pondere de 25% şi zonă de educare şi conştientizare (25%).

Siturile care vor face obiectul concursului există în mod fizic şi sunt localizate în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea şi Iaşi, iar proiectul fiecărui concurent va consta în maximum trei planşe din care să reiasă viziunea proprie asupra spaţiului ales.

Perioada de înscriere pentru proiectul Respo City este cuprinsă între 15 martie şi 30 mai, se poate face online pe www.respocity.ro. Pe data de 15 iunie vor fi anunţate proiectele câştigătoare.

Concursul are premii totale în valoare de 8.000 de euro, după cum urmează: Premiul 1- în valoare de 5.000 de euro, Premiul 2 – de 2.000 de euro şi Premiul 3 – de 1.000 de euro. AGERPRES