Fiind așezat pe o zonă de culme, Șirnea, comuna Fundata, județul Brașov, este un sat de tip răsfirat, cu case așezate pe parcele de mari dimensiuni, la distanță unele de altele și retrase față de aliniament. Parcelele nu au întotdeauna acces direct către străzile principale, de cele mai multe ori fiind conectate prin drumuri înguste și pietruite, de țară, specifice căruțelor.

Clădirile sunt expuse aici la vânturi puternice și ierni grele, Fundata fiind cea mai înaltă localitate a României (1360 m altitudine), de aceea așezarea gospodăriilor pe parcelă era, și încă este, foarte importantă pentru săteni. Casele sunt în general orientate către sud, sud-est, sau sud-vest astfel încât să beneficieze de căldură și lumină naturală pe o perioadă cât mai lungă a zilei. Gospodăriile sunt gândite astfel încât, incinta gospodăriei – zona ce delimitează activitatea zilnică din jurul casei, să fie protejată de vânt și deschisă spre soare, folosindu-se atât de relieful existent cât și de flora locală.

Studiul îndreaptă privirea către o anumită parcelă din dorința de a înțelege mai bine contextul dat în vederea construirii unei noi locuințe care să respecte principiile arhitecturii tradiționale locale. Pe situl în cauză se găsește una dintre casele satului ce se încadrează în descrierea de mai sus. La momentul relevării, deși pe exterior clădirea încă mai păstrează silueta unei clădiri trainice, interiorul ne dezvăluie realitatea. Casa se află într-o stare de degradare accelerată fiind în pericol de colapsare. De aceea, ea este propusă spre demolare, dar nu înainte de a fi studiată, relevată și arhivată.