Un studiu realizat de cercetători ai Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) relevă faptul că suprafaţa de teren construită a municipiului Cluj-Napoca aproape s-a dublat în perioada anilor 2000-2019.

“Analiza datelor cantitative obţinute din exploatarea bazelor de date digitale, rezultate din implementarea modelului propus, evidenţiază o dinamică foarte mare pentru întreaga perioada analizată (2000-2019) a teritoriului construit aferent comunelor Floreşti şi Apahida. Această dinamică poate fi explicată prin amplasarea celor două unităţi teritoriale pe axa de dezvoltare est-vest a oraşului Cluj-Napoca, axă dictată de morfologia locului care constituie coridorul râului Someşul Mic. Pentru municipiul Cluj-Napoca, se poate observa aceeaşi dinamică accentuată, realizându-se o creştere a suprafeţelor construite de la 11,13% în 2000 la 20,07% în 2019, ceea ce reprezintă aproape o dublare a suprafeţelor construite în perioada analizată”, arată studiul.

Un grup de cercetători din cadrul Facultăţii de Geografie a UBB a publicat studiul în jurnalul academic Applied Sciences.

“Articolul descrie un studiu inovator care a analizat modul în care s-a dezvoltat zona metropolitană a municipiului Cluj-Napoca din 2000 până în prezent, utilizând imagini obţinute prin sateliţi’, se menţionează într-un comunicat trimis, miercuri, de UBB.

Potrivit sursei citate, studiul prezintă o abordare metodologică inovatoare, bazată pe indici spectrali, urmărind cartarea rapidă a zonelor construite pe baza imaginilor satelitare Landsat-5, Landsat-7 şi Landsat-8.

“Abordarea descrisă în acest studiu diferă de alte metode convenţionale prin modul în care a fost efectuată analiza şi, de asemenea, prin indicii tematici utilizaţi în procesele de delimitare a zonei construite, urmând o abordare de tipul “via negativa””, se mai arată în comunicat. AGERPRES