Castelul Bánffy din Bonțida găzduiește și vara aceasta tabere ce oferă un cadru propice învățării și promovării meseriilor tradiționale de construcție, desfășurate pe durata a 14 zile.

Fundația Transylvania Trust a dat startul la 1 august primei dintre cele două tabere de educație prin restaurare organizate în luna august (1-14 august și 15-28 august 2021), dedicate studenților arhitecți, inginerilor constructori, angajaților din aceste domenii, dar și altora interesați.

Prima tabără este cofinanțată de Departamentul pentru Relații interetnice din România, de Fundația Communitas și de Fondul Cultural Național din Ungaria, iar a doua se organizează cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național din România.

Prima ediție a acestor tabere s-a desfășurat în anul 2001, până în prezent participând peste 3.000 de persoane din 32 de țări. Scopul organizării acestor tabere este acela de a soluționa lipsa de profesioniști și muncitori calificați în domeniul protecției patrimoniului construit.
Anul acesta, participanți din România, Ungaria și Franța vor învăța despre principiile și metodologiile reabilitării patrimoniului construit prin prelegeri susținute, fizic și online, de profesori universitari și specialiști, atât din România cât și din Marea Britanie, iar în cadrul atelierelor practice de zidărie, tâmplărie, restaurare mobilier vechi, respectiv pietrărie participanții vor lucra cu meșteri restauratori din țară.

Despre Castelul Bánffy

Ansamblu arhitectonic construit de familia Bánffy în comuna Bonțida, județul Cluj, castelul era cunoscut în trecut ca un Versailles al Transilvaniei. Clădirea principală a ansamblului actual este atestată documentar după 1640.

În anii 1950, într-o latură încă funcțională a castelului, a fost instalată Cooperativa Agricolă de Producție Bonțida. Naționalizarea și lipsa oricărei întrețineri a clădirilor și a parcului au dus la degradarea progresivă a castelului. Sătenii au folosit cărămizile castelului drept material de construcție. Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a salvat statuile din parcul cu specific baroc, depozitându-le în cadrul instituției (secția donații, str. I. C. Brătianu), unde pot fi vizitate.

În perioada anilor ’60 Direcția Monumentelor Istorice a încercat reabilitarea castelului, dar din lipsă de fonduri nu a putut efectua nici o acțiune concretă în acest sens. Castelul a fost folosit mai departe ca depozit de materiale de construcții, iar parcul s-a transformat treptat în pășune, arborii devenind lemn de foc.

Mai mult, în 1963, castelul a folosit ca decor în realizarea filmului Pădurea spânzuraților (regia Liviu Ciulei) în care, pentru a reda o scenă scurtă cu un foc, scenografii au incendiat una dintre clădiri, cauzând pagube masive.

După căderea regimului comunist, din cauza stării avansate de degradare, în anul 1999 World Monuments Watch a inclus castelul pe Lista celor 100 Cele Mai Periclitate Situri din Lume, la propunerea Fundației Transylvania Trust.

Începerea lucrărilor de reabilitare a fost posibilă datorită acordului semnat în 1999 de către Ministerul Culturii și Ministerul Patrimoniului Cultural din Ungaria. Ministerul Culturii a sprijinit și reabilitarea parțială a șarpantei clădirii principale. În 2001 debutează Programul de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit sub egida Fundației, în cadrul căruia se restaurează clădirea bucătăriei, fundația asigurând paza și administrarea imobilului, precum și atragerea unor fonduri pentru restaurare, iar în 2005 se inaugurează Centrul de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit, care funcționează în clădirea Miklós. Pentru activitatea desfășurată la castel, în 2008 Centrul a fost premiat cu Marele Premiu Europa Nostra a Uniunii Europene.

În 2007, Principesa Margareta a României și-a asumat rolul de Patron Spiritual al Centrului de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului construit la Bonțida.

În anul 2008, contesa Bánffy Katalin, fiica lui Bánffy Miklós, proprietara actuală a castelului, care trăiește în Maroc, a încheiat un contract concesional pe 49 ani cu Fundația Transylvania Trust, conform căruia Fundația va reabilita castelul și va înființa un centru cultural și de specializare.