Fostul sediu al Lojii Masonice din Oradea, din strada Armatei Române nr. 14, a devenit, prin reabilitare cu fonduri europene, obiectiv turistic, numit Templul Francmasoneriei, în administrarea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor şi a fost inaugurat pe 12 octombrie, cu ocazia Zilei Oraşului.

Potrivit directoarei fundaţiei, Angela Lupşea, este una dintre cele mai interesante şi spectaculoase clădiri din Oradea, din punct de vedere arhitectural şi al decoraţiunilor la faţade, un obiectiv turistic de mare interes la nivel naţional şi internaţional.

Încă de la construcţia ei, în anul 1902, imobilul a atras atenţia publicului orădean, prin neobişnuit, care, după o perioadă de funcţionare ca sediu mason, a găzduit de-a lungul timpului diferite alte funcţiuni (creşă, grădiniţă, întreprindere, sediul vămilor etc).

“Vorbim de o construcţie memorabilă atât ca arhitectură, cât şi ca mister. Nu este întâmplător deci faptul că foarte multe din elementele decorative ale construcţiei sunt de inspiraţie masonică, începând cu faţada, dinadins concepută fără ferestre, cu un portic fin marcat. Acesta din urmă se compune din doi pilaştri laterali iar în mijloc are două coloane canelate cu coronamente dorice. Frontonul este triunghiular, fapt care conferă monumentului un aer neoclasicist”, a precizat Angela Lupşea.

Lucrările de execuţie la obiectivul “Restaurarea, conservarea şi integrarea în circuitul cultural a obiectivului Muzeul Francmasoneriei din Oradea din str. Calea Armatei Române nr. 14” au început în aprilie 2018 şi au fost finalizate în decembrie 2020, de când s-a derulat amenajarea muzeală. Investiţia a constat în refacerea completă a faţadei, înlocuirea tâmplăriei, refacerea învelitorilor cu tablă plană fălţuită, compartimentarea încăperilor, restaurarea picturilor, restaurarea lambriurilor, refacerea în totalitate a sistemului de conducere a apelor pluviale şi racordarea direct în canalizare, dar şi intervenţii la sistemele de ventilare, climatizare şi modernizarea sistemelor sanitare şi electrice. AGERPRES

 

Sursa foto: stiriletransilvaniei.ro