TeraPlast este liderul pieței de țevi din PVC și unul dintre cei mai importanți jucători pe piața de instalații din România. Recent, compania a obținut certificarea PAS 1075 pentru gama sa de țevi din polietilenă. Această certificare garantează o calitate a țevilor în concordanță cu standardele internaționale și confirmă, pentru prima dată standardizat, o durată de serviciu de minim 100 de ani a produselor de acest tip.

Certificarea PAS 1075 este confirmarea că produsele respectă specificația tehnică publicată de Deutsches Institut für Normung, și definește o nouă clasă de produse din polietilenă PE 100 RC, ce are rezistență crescută la propagarea fisurilor. Acest standard este suplimentar față de standardele uzuale de produs, care sunt obligatorii. Spre deosebire de standardele de bază ale produselor, PAS 1075 indică performanțe superioare ale produsului și se referă și la cerințe și metode de instalare pentru țevi din polietilenă, prin tehnici alternative – fără pat de nisip cu posibilă reutilizare a pământului excavat sau instalare fără șanț, prin relining sau bursting. Datorită suprafeței netede a materialului, țeava nu acumulează depuneri la interior pe parcursul duratei de viață.

TeraPlast are în portofoliu trei grupe de produse pe care le fabrică în acord cu certificarea PAS 1075, respectiv: țeava din polietilenă PE 100-RC monostrat, țeava dublu-strat din PE 100 și PE 100-RC și țeava PE 100-RC cu strat protector din PP. Acestea sunt destinate rețelelor de transport și distribuție pentru: apă potabilă, gaze naturale, drenaj și canalizare sub presiune, apă de uz general, canalizări vacuumatice, apă pentru alte aplicații.

Țevile din polietilenă cu strat de polipropilenă sunt țevi de presiune pentru apă, iar stratul protector, suplimentar adăugat diametrului nominal, este realizat din poliolefine modificate, conferind rigiditate și protecție mecanică suplimentară. Generația PE-100 RC (RC = Rezistent la fisurare/Resistance to cracks) înseamnă un material performant, cu o rezistență mărită la încărcarea punctiformă și formarea de fisuri.

Principalele beneficii ale țevii TeraPlast PE 100-RC cu strat protector din PP, sunt:

  • Rezistența mărită la: uzură, încărcarea punctiformă, presiune, propagare fisuri, coroziune, abraziune, impact.
  • Flexibilitate ridicată. Datorită proprietăților de flexibilitate ale materialului din care este fabricată, schimbările de direcție se pot realiza fără costuri suplimentare și fără a se pune în pericol performanțele conductei în exploatare.
  • Prietenoasă cu mediul înconjurător – protejează mediul înconjurător, oferind siguranță în execuție și exploatare. De asemenea, țevile din PE-100RC cu strat de PP emit de până la cinci ori mai puțin monoxid și dioxid de carbon decât țevile din oțel.
  • Stratul de protecție din PP nu doar că apără împotriva radiației UV, dar protejează și împotriva contaminării pe toată durata de manipulare, transport și montaj. Mai mult, materialul folosit în construcția țevilor nu interacționează deloc cu mediul și apa transportată. Astfel, nu există posibilitatea ca aceasta să împrumute apei caracteristici de gust, miros sau culoare.
  • Instalarea țevilor PE-100RC cu strat de PP se poate realiza cu tranșeu deschis, fără pat de nisip și/sau fără tranșeu deschis, prin metode neconvenționale moderne.
  • Au o durată de viață de până la 100 de ani.
  • Greutatea redusă, ușurința crescută a îmbinării prin sudura cap la cap  și compatibilitatea cu fitingurile și echipamentele de sudură existente pe piață, în mod uzual, fac ca termenele de execuție să fie cu 35-40% mai scurte decât în cazul altor tipuri de țevi.