Astăzi a început săptămâna nZEB. Prima Săptămână nZEB se desfășoară în intervalul 12-17 iulie 2021, între orele 10:00 și 17:00 la București și este organizată de Clusterul pRO-nZEB împreună cu INCD URBAN-INCERC – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă URBAN-INCERC.

Proiectul The nZEB Roadshow – Caravana zNEB (1 iunie 2020 – 30 noiembrie 2022) este finanțat în cadrul programului Horizon 2020 al Uniunii Europene și aduce împreună organizații din Bulgaria, Croația, Grecia, Italia și România, în vederea promovării pe plan local și regional a bunelor practici în materie de clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB – nearly Zero Energy Building) și pentru stimularea cererii de personal calificat, într-un mod inedit.

În fiecare țară vor fi construite unități mobile, sub forma unor centre de demonstrare a tehnologiilor necesare pentru realizarea clădirilor nZEB. Acestea vor fi transportate în diferite orașe din fiecare țară participantă la proiect. Astfel, în cadrul fiecărei destinații, vor fi organizate sesiuni cu durata de 5-7 zile (Săptămâna nZEB) care vor cuprinde conferințe, ateliere de lucru, sesiuni de instruire și prezentare a principiilor nZEB, de demonstrare a tehnologiilor disponibile pentru atingerea noilor cerințe de eficiență energetică și a modului în care acestea pot fi combinate pentru atingerea unei eficiențe energetice sporite a clădirilor și obținerea unui mediu de viață sănătos și confortabil pentru ocupanții acestora.

Clusterul Pro-nZEB este o asociație non-profit, înființată la începutul anului 2016, cu scopul de a promova conceptul de clădire cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB) în România, în vederea reducerii până la eliminare a emisiilor de gaze cu efect de seră generate de utilizarea clădirilor, urmărindu-se dezvoltarea cercetării orientate către piață în domeniul clădirilor eficiente energetic din Romania.

INCD URBAN-INCERC a fost infiinţat în noiembrie 2009 și este continuatorul experienţei Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare in Construcţii şi Economia Construcţiilor – INCERC Bucureşti, a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului – URBANPROIECT Bucureşti, precum şi a Centrului Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Documentare pentru Construcţii, Arhitectura, Urbanism şi Amenajarea Teritoriului – CDCAS, precum şi a Centrului Naţional pentru Reducerea Riscului Seismic – CNRRS.

Sesiunea din această săptămână a debutat în mediul online, iar restul evenimentelor săptămânii nZEB se vor desfășura în diverse locații din capitală. Evenimentele vor include ateliere de lucru și activități practice ce țin de viitorul clădirilor cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB), organizatorii invitând la participarea în mod activ a celor interesați în cadrul discuțiilor referitoare la contextul actual tehnic și legislativ relevant pentru astfel de clădiri.

Evenimentele care se vor derula se adresează unor categorii diferite de grupuri interesate, așadar atât profesioniștilor din mediul privat, arhitecților, inginerilor, fie că lucrează în execuție sau proiectare, cât și administrației publice (centrale și locale) și tuturor cetățenilor interesați de un mediu de locuire sănătos, profesorilor și studenților interesați de nZEB.

Desfășurarea evenimentelor poate fi urmărită prin consultarea AGENDEI.

Pentru cei interesați să participe la Caravana nZEB, organizatorii au pus la dispoziție spre completare un formular de participare, în urma cărora organizatorii vor reveni cu detalii privind modul în care participanții se pot conecta la evenimente. Accesul la evenimente este gratuit, dar cu număr limitat de locuri pentru cei care se înregistrează prin completarea și transmiterea formularului de înscriere accesând LINK-ul. Informații suplimentare pot fi solicitate la contactele pro-nzeb@incd.ro sau nzeb@bdgroup.ro.