Lucrările de reabilitare a Turnului de Apă din Iosefin, unul dintre obiectivele majore în contextul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, vor începe în această toamnă, după ce Primăria Timișoara a semnat contractul de execuție a reabilitării cu câștigătorul licitației deschise, respectiv asocierea Alca European Foundss SRL (lider de asociere) și Research Consorzio Stabile Societa Consortile a Responsabilita Limitata (asociat).

„Proiectul face parte dintr-o strategie mai amplă de reconversie a spațiilor industriale din Timișoara pentru cultură, de a pune la dispoziția comunității spațiile nefolosite din Timișoara. Mă bucur că acest șantier va fi gata fix când vom fi Capitală Culturală a Europei, în 2023, iar Turnul de Apă va deveni una din stațiile culturale esențiale în cadrul acestui proiect atât de important pentru Timișoara”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Un caz asemănător de reconversie în Timișoara este și Faber, un alt episod despre renaşterea Timişoarei de altadată, în care o fostă fabrică de uleiuri și săpun din 1844 devine spațiu cultural modern. Ca și în alte orașe dezvoltate în Europa, zona de pe malul Begăi devine importantă, conectând oameni de cultură şi atrăgând industriile creative. Așa cum Faber se transformă într-un spațiu social pe malul Begăi, halele industriale de odinioară cuprinzând mult loc de co-work, multe săli de conferinţe şi de întâlniri, la fel se intenționează și în cazul Turnului de Apă din Iosefin.

Revenind la Turnul de Apă din Iosefin, aici vor fi amenajate o cafenea, o sală de expoziții, un spațiu foaier, o sală pentru activități culturale și un punct de belvedere. După reabilitare, turnul va fi preluat de Asociația Prin Banat, care a plănuit 120 de programe cu scop educativ și de informare pentru reanimarea cartierului Iosefin.

Castelul de apă este monument istoric, reprezentativ pentru secession, stil arhitectural cu o pondere mare în Timișoara, și a fost proiectat după proiectul inginerilor Richard Sabathiel și Janos Lenarduzzi. În plan circular, turnul are o înălțime de 52 metri și cuprinde 5 etaje. A fost ridicat în 1914, ca un corespondent al turnului situat în cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte, în vecinătatea sitului amintit anterior, Faber. La acea vreme făcea parte din sistemul de alimentare cu apă al orașului. Ambele turnuri, atât cel din Fabric, cât și cel din Iosefin serveau pentru compensarea consumului maxim de apă din cursul zilei și avea capacitatea de-a aproviziona orașul cu apă timp de patru ore, cele 2 turnuri rămânând dezafectate de după cel de-al Doilea Război Mondial. Castelul de apă din Fabric era prevăzut cu un rezervor de 500 metri cub de apă, iar acesta din Iosefin era dotat cu 2 rezervoare, unul superior de 500 metri cubi destinat înmagazinării apei potabile din subteran, și unul inferior, de 250 metri cubi pentru depozitarea apei din Bega, folosită în scop industrial.

Proiectul de reabilitare a Turnului de Apă din Iosefin propune realizarea unor intervenții pentru obținerea de spații expoziționale dedicate evenimentelor culturale. Lucrările vor consta în restaurarea scărilor și balustradelor, se va păstra rezervorul 1 integral și se va amplasa un planșeu metalic în interior (spațiu foaier), se va păstra rezervorul 2, dar se vor realiza în el goluri pentru lumină (sală pentru activități culturale), se vor realiza scări interioare noi, se vor înlocui tâmplăriile exterioare, se va înlocui ușa de acces metalică cu una de sticlă, se vor aplica tehnici de curățare adaptate finisajelor existente cărămidă aparentă/beton, se vor realiza noi finisaje interioare. În interior va fi montat și un lift pentru accesul facil al vizitatorilor în spațiul de belvedere.

Refuncționalizarea Castelului de Apă va veni în sarcina Asociației Prin Banat care va organiza în noile spații activități cu rol educativ și de informare. Tururi și vizite de șantier pentru studenții de la facultățile de profil, sesiuni de cercetare ce se vor concretiza într-o expoziție permanentă dedicată monumentului istoric, expoziții temporare.

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și este implementat de către Primăria Municipiului Timișoara și Asociația Prin Banat, în perioada octombrie 2020 – februarie 2024. Prin refuncționalizarea monumentului istoric industrial, ca și în cazul fostei fabrici Faber, astăzi hub de creativitate, se dorește promovarea și susținerea comunității locale de artiști prin organizarea unor serii de activități artistice, culturale și de recreere: teatru, muzică, film, simpozioane, expoziții, ateliere dedicate diferitelor categorii de vârstă.