Luna aceasta, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat proiectul pentru PUZ-ul celui mai mare proiect imobiliar din Europa de Sud-Est, un cartier de locuințe situat în Someșeni, zonă rezidențială a municipiului Cluj-Napoca.

Este vorba despre Transilvania Smart City al căror beneficiari sunt Realtopfarma S.A., Merlin Construcții S.R.L., S.D.C. Imobiliare S.R.L. ȘI S.C. Chester Group Investments S.R.L.. Finanțarea megaproiectului se face din surse proprii ale proprietarilor menționați si din finanțări externe, mai multe fonduri mari de investiții din străinătate fiind implicate.

Masterplanul realizat cuprinde zonificarea funcțională a teritoriului, organizarea circulației și delimitarea, etapizarea procesului de urbanizare, proces care se desfășoară în 6 etape, din care prima se referă la parcelarea terenului (4,6 ha) și la stabilirea de reglementări urbanistice.

Proiectul orășelului poziționat pe dealul Borzaș dintre Cluj-Napoca și Dezmir, un sat al comunei Apahida, implementează cele mai noi tehnologii în vederea asigurării unui consum redus de energie și se bazează pe utilizarea energiei verzi.

Cartierul conceput ca un mic oraș va avea asigurat mijloc de transport cu autobuze electrice în care șoferii vor putea vedea pe telefoane smart locurile libere de parcare, iar nivelurile de poluare și poluare fonică vor fi identificate de senzori.

Transilvania Smart City va avea 10.000 de locuințe, școală, grădiniță, creșă, supermarketuri, hotel, mall, spații de birouri, parcuri și săli de conferință, zonă de plimbare, recreere, amfiteatru și heliport.

Grădinița va fi proprietate publică, iar spațiul verde va fi amenajat anterior recepției ultimului imobil. Străzile vor fi finalizate până la 1.09.2022, iar anterior recepției primului imobil se va reconfigura sensul giratoriu Meșter Manole – Calea Someșeni; un altul se va realiza pe Calea Someșeni cu strada Moș Ion Roată.

Mall-ul va avea o suprafață de 100.000 mp, iar livrările, în interiorul acestui oraș smart se vor face prin intermediul dronelor. Proiectul prevede și o telegondolă ce va lega cartierul cu aeroportul, cât și cu Iulius Mall. De asemenea, vor fi amenajate două lacuri, un amfiteatru în aer liber, spa și piscine, interioară și exterioară.

Cartierul va fi dotat cu stații de încărcare mașini electrice și stație de încărcare pentru drone. De asemenea, TSC va avea concierge și propriul sistem de pază, supraveghere și monitorizare.

Termenul de finalizare al proiectului evaluat la 700 milioane de Euro pe care l-au estimat proprietarii este de maxim 5 ani, prima etapă fiind prevăzută a fi gata în maxim 2 ani.