Foto: carloratti.com
Biroul internațional de design și inovare Carlo Ratti Associati împreună cu arhitectul Italo Rota a dezvăluit designul pentru viitorul Playscraper Tennis Tower, care prezintă mai multe terenuri de tenis suprapuse. Proiectul a fost dezvoltat pentru RCS Sport, ramura sport și media a principalului grup european multimedia RCS MediaGroup. CRA a lucrat la proiectare ca parte a unei echipe mai mari de ingineri și consultanți tehnici. Construcția va fi posibilă printr-o tehnologie inovatoare de construcție bazată pe o structură ușoară sandwich din oțel inoxidabil, dezvoltată de compania Broad Sustainable Building (BSB).
Turnul de tenis înalt de 90 de metri este format din opt terenuri, totalizând 5.500 de metri pătrați (60.000 de metri pătrați) de spațiu de joc. Terenurile sunt stratificate mai degrabă pe verticală decât pe orizontală, folosind structura plăcii B-Core a BSB, o soluție inspirată de învelișul exterior al unei nave spațiale.
Foto: carloratti.com
„Acest proiect nu ar crea doar un nou trend pentru iubitorii de sport”, spune arhitectul și inginerul Carlo Ratti, fondatorul CRA și directorul MIT Senseable City Lab. „Experimentează, de asemenea, un nou tip de spațiu public, care se extinde pe verticală, nu pe orizontală. Turnul este ușor de instalat și demontat și poate fi mutat cu ușurință. Această abordare flexibilă se potrivește naturii circulare a competițiilor sportive de astăzi, care se deplasează de la locație la locație pe tot parcursul anului.”
Turnul de tenis conține opt structuri de tip sandviș puse una peste celălaltă, fiecare conținând un teren de tenis de sine stătător. Laturile înguste ale fiecărei „cutii” au pereți transparenți ce oferă vederi panoramice. Cele două laturi lungi încorporează o platformă electronică care poate transmite meciurile în rețelele TV sau digitale. În acest fel, designul unic al turnului îi implică nu doar pe jucătorii de pe teren, ci și pe cei din zona înconjurătoare, care pot vedea acțiunea pe ecranele sale largi.
Mai multe proiecte recente ale CRA explorează utilizarea materialelor neconvenționale în arhitectură. Centrul de cultură digitală MEET din Milano, recent inaugurat, este centrat în jurul unei „piețe verticale” a cărei scară a fost fabricată digital, folosind un sandwich inovator din oțel tăiat cu laser. CRA a experimentat și miceliul, rădăcina ciupercilor, ca element de construcție compostabil, mai ales la instalația Circular Garden produsă împreună cu compania energetică Eni la Milano Design Week 2019. Tot în capitala financiară a Italiei, CRA prezentat proiectul inovator al clădirii VITAE, un centru de cercetare științifică cu o podgorie urbană lungă de 200 de metri. VITAE a fost dezvoltat pentru Covivio și este programat să se deschidă în 2022.
Sursă articol: www.archilovers.com