Biroul de arhitectură Tesseract, cunoscut pentru crearea spitalelor modulare odată cu declanșarea pandemiei, au anunțat un nou proiect de unitate medicală modernă. Clinica Neuroaxis propune un concept futuristic de design, aliniat celor mai noi standarde internaționale și centrat pe nevoile de astăzi ale pacientului.

Arhitecții Tesseract sunt proiectanții celui mai amplu proiect recent de spital din România – Spitalul Marie Curie, primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă și semnează, de asemenea, două mari spitale județene în lucru în acest moment – spitalele regionale de la Focșani și Sibiu.

Studioul de arhitectură a devenit cunoscut ca fiind singurul din România specializat în proiectare medicală și unul dintre puținele de acest tip din Europa Centrală și de Est, arhitecții studioului realizând primele 7 spitale modulare din România în ultimul an, de la declanșarea pandemiei, cu un total de 23.000 de metri pătrați.

Arhitecții au proiectat în pandemie unitățile medicale modulare din curtea Spitalului Universitar de Urgență „Elias” din București, pentru pacienții cu COVID cu forme grave și medii și pentru triaj. Au mai proiectat un spital modular pentru triaj la Sibiu, un spital pentru pacienții cu forme grave de COVID în curtea Spitalului Județean de Urgență Brașov, două spitale pentru recuperare în cadrul Institutului Ana Aslan și un spitalul pentru pacienții cu forme grave de COVID de la Piatra-Neamț.

Acum, Tesseract semnează conceptul de design și amenajare interioară a noii clinici Neuroaxis din centrul Bucureștiului. Clinica este amplasată la parterul noii clădiri de birouri U Center și reprezintă o inserție medicală fluentă, aliniată standardelor clădirilor moderne de birouri și în special nevoilor pacienților, în contextul în care segmentul de neurologie este încă slab dezvoltat în România.

Conceptul interior continuă prin design ideea de bază Neuroaxis – conexiunea dintre membrii unei echipe pluridisciplinare pe baza căreia s-a dezvoltat conceptul de «one stop shop» al clinicii. Neuronul prezent în identitatea clinicii este conector și transmițător de informație și este reprezentat direct în conceptul interior, prin elementele de design și subtil prin fluiditatea spațiului, prin felul în care lumina naturală leagă diferitele încăperi de hol și care face ca legăturile invizibile ochiului (serviciile unei echipe pluridisciplinare de profesioniști) să se realizeze. Nucleul clinicii este dat de un centru de imagistică înconjurat de o circulație perimetrală. De-a lungul acestui perimetru, unul din holuri se lărgește suficient cât să permită o zonă de așteptare bine conectată la cele 7 cabinete din zona de ambulatoriu. Spitalizarea de zi și zona de tratamente și investigații sunt orientate către spațiile pietonale și verzi, pentru a oferi o atmosferă relaxantă.

“În România proiectăm încă după normative învechite, din anii `70, care au fost actualizate nesemnificativ în anii `90, iar aceasta este o provocare majoră pentru arhitecți, pentru că nevoile de azi ale pacienților și ale echipelor medicale au evoluat major. De fiecare dată când vrem să aducem inovație și să proiectăm un spațiu medical „ca afară” procesul de autorizare este lung și de multe ori soluțiile tehnice inovatoare testate și utilizate în alte colțuri ale lumii trebuie «negociate», fundamentate prin memorii tehnice ce detaliază aceste soluții. Iată că noua clinică Neuroaxis este un nou exemplu că #sepoate și că nu ne lăsăm descurajați de sistem,” declară Arh. Raluca Șoaita, fondator TESSERACT.

Solicitările de proiectare în segmentul medical privat au crescut semnificativ în ultimul an, pe fondul pandemiei și al lipsei de acoperire a totalului necesar din sectorul public, iar anumite nișe medicale acum inexistente în România, precum segmentele de paliație, geriatrie sau recuperare medicală vor crește în perioada următoare”, a mai declarat arhitecta.