Cel mai mult mi-a plăcut componenta de mobilitate urbană și încerc, astfel, să ajut orașele, regiunile, județele să avanseze cu partea de tranziție către mobilitatea urbană durabilă. Încerc să încurajez cât mai mult deplasările cu bicicleta pentru că aici situația este relativ critică în sensul în care sunt foarte multe resurse puse la dispoziție, însă proiectele sunt foarte timide, a povestit Urb. Reinhold Stadler, Project Manager – Civitta Romania, în cadrul dezbaterii profesionale EuroUrbanism din luna iulie, care a avut ca temă de discuție mobilitatea urbană sustenabilă.

Combinând mobilitatea urbană cu noțiunea de spațiu public, regenerarea urbană poate ajunge unul din proiectele destul de importante, care începe să apară în România în această perioadă, a mai spus managerul Civitta.

Pentru a ajunge la un spațiu public atractiv, în special în cartierele colective, este o nevoie foarte mare de oameni ai comunității care să poată negocia, cu scopul de a ajunge la un consens. Inițiativele de tip ONG sau parteneriatele cu facilitatori sunt un lucru foarte important, care îmbină spațiul public și componenta de mobilitate.

Referitor la crearea de park and ride, aceasta poate fi utilă, însă trebuie luat în considerare și sistemul de transport public metropolitan, sau reconfigurarea rețelei de transport public.

Orașul este, în primul rând, o comunitate și componentă de mobilitate. Trebuie să începem să o înțelegem și să o gândim ca atare, să înțelegem că nevoile noastre personale sau nepersonale, de multe ori pot împiedica îndeplinirea nevoilor comunității, a încheiat Reinhold Stadler.

Dezbaterea video „Mobilitatea urbană sustenabilă” face parte din programul de comunicare și interacțiuni directe EuroUrbanism, dezvoltat de Oameni și Companii, cu sprijinul Wienerberger și Alumil, în calitate de parteneri.