La fiecare doi ani, orașul Singapore acordă un premiu pentru realizări speciale și contribuții la crearea de comunități urbane viabile, durabile și vibrante. În luna martie, capitala Austriei este anunțată câștigătoarea Lee Kuan Yew World City Prize pentru 2020. Singapore acordă acest premiu pentru realizări și contribuții remarcabile care creează orașe viabile, durabile și vibrante. Premiatul 2020 a fost anunțat cu întârziere din cauza pandemiei. Mai târziu, anul acesta, un alt oraș va fi, de asemenea, desemnat câștigătorul anului 2022.

Agenția Urban Innovation Vienna a aplicat pentru Lee Kuan Yew World City Prize în numele orașului. Combinația dintre istorie și modernitate a impresionat în mod deosebit juriul, deoarece Viena are atât o bază cultural-istorică, cât și o viziune durabilă, orientată spre viitor.

„Sunt foarte mândru și recunoscător că Viena a devenit câștigătoare dintre atâtea orașe ambițioase. Vom continua calea noastră constantă de înaltă calitate a vieții pentru toți, cu cea mai mare conservare posibilă a resurselor prin inovații sociale și tehnice, rămânând în același timp un partener de încredere pentru alții”, a declarat primarul Michael Ludwig. 

Viena convinge prin „reinventarea” sa

Juriul Lee-Kuan-Yew World City Prize a declarat că Viena a primit premiul pentru reinventarea sa de succes în secolul XXI. Procedând astfel, orașul a reușit să-și păstreze identitatea specială de capitală a culturii, muzicii și istoriei. În plus, juriul a evidențiat rolul principal al Vienei ca oraș conștient de climă. Planul de dezvoltare urbană al Vienei, STEP 2025, a fost descris drept „epitomul unei abordări holistice a planificării”, deoarece prezintă o viziune clară și comună.

Încă din 1989, Viena a construit un canal de protecție împotriva inundațiilor, lung de 21 de kilometri, care poate fi folosit acum pentru activități recreative și este, de asemenea, înconjurat de un parc mare. Prin acestea, dar și prin alte măsuri, Viena a reușit să îmbunătățească calitatea apei și debitul Dunării în oraș și în împrejurimi. Acest lucru a adus beneficii economice, dar și beneficii sociale, cum ar fi crearea unor legături mai strânse între Viena și suburbii.

Viena, The New Danube, Danube Island and The Old Danube River, Foto Christian Fürthner

Locuințe sociale, transport în masă la prețuri accesibile și oraș inteligent

Pe lângă accentul pe durabilitate, juriul Lee Kuan Yew World City Prize a subliniat și faptul că Viena este un pionier în domeniul locuințelor sociale. Au existat proiecte de pionierat în acest domeniu încă de la mijlocul secolului al XIX-lea. Astăzi, Viena oferă o mare varietate de locuințe la prețuri accesibile și comunități noi, cum ar fi cele din Aspern Seestadt și Nordbahnhof.

Promovarea activă a bicicliștilor și pietonilor în Viena printr-o rețea mare de transport public cu conexiuni multimodale a convins și juriul. Biletul anual de transport public în oraș costă 365 de euro, sau 1 euro pe zi. Din 2018, mai mulți vienezi dețin biletul anual decât o mașină. 28% dintre locuitorii orașului merg pe jos, șapte% merg cu bicicleta, 38% folosesc transportul public și 27% folosesc transportul motorizat.

Potrivit juriului, un alt motiv pentru care Viena a câștigat World City Award este Strategia-cadru Smart City Wien. Din 2011, această strategie ajută la optimizarea calității vieții în Viena cu ajutorul tehnologiilor smart city. Tehnologiile inovatoare sunt integrate in infrastructura existentă pentru a atinge obiective sociale și durabile pe termen lung, ecologice. 

În cele din urmă, juriul a lăudat și numeroasele inițiative de bază din Viena, cum ar fi Grätzlouse (Oază de cartier). Aici, cetățenii pot contribui activ la modelarea spațiilor publice.

Ceremonia de premiere

Premiul Lee Kuan Yew World City va fi acordat anul acesta la World Cities Summit din Singapore. Aceasta va avea loc în perioada 31 iulie – 3 august 2022. Pe lângă un certificat, Viena va primi și un premiu în numerar de 300.000 de dolari singaporezi (aprox. 201.000 euro) și o medalie de aur în valoare de 50.000 de dolari singaporezi (aprox. 33.600 euro). În 2016, Viena fusese deja onorată de către juriul premiului împreună cu Auckland, Toronto și Sydney la categoria „Mențiuni speciale”.

Despre premiul Lee-Kuan-Yew World City

Premiul Lee-Kuan-Yew World City poartă numele primului prim-ministru din Singapore. Este organizat în comun de Autoritatea de Redezvoltare Urbană din Singapore (URA) și Centrul pentru Orașe Viabile (CLC) și sponsorizat de Keppel Corporation. Premiul este acordat la fiecare doi ani, începând din 2010.

„Sperăm că prin acest premiu putem obține inspirație, împărtăși experiențe și merge mai departe împreună ca comunitate globală”, a declarat Dr. Cheong Koon Hean, președintele Comitetului de nominalizare 2020. Potrivit site-ului leekuanyewworldcityprize.gov.sg, premiul urmărește să recunoască orașele și liderii acestora, precum și organizațiile cheie care demonstrează previziune, bună guvernare și inovație în abordarea numeroaselor provocări urbane.

Procedând astfel, juriul favorizează cele mai bune practici care sunt practice, rentabile și pot fi reproduse cu ușurință în alte orașe. Scopul este de a inspira orașele din întreaga lume și de a promova dezvoltarea urbană durabilă.

Aceștia sunt câștigătorii anteriori ai Premiului Lee Kuan Yew World City:

  • Seul (2018)
  • Medellín (2016)
  • Suzhou (2014)
  • New York City (2012)
  • Bilbao (2010)

 

Sursa: toposmagazine.com