„Transformăm orașele noastre pentru un viitor urban mai bun”, este tema principală a următorului Forum Urban Mondial (WUF), ediția a 11-a, care va avea loc, în premieră în Europa de Est. Forumul se va desfășura în orașul Katowice, Polonia, în perioada 26 – 30 iunie 2022. Acest eveniment global privind urbanizarea durabilă este convocat la fiecare doi ani de Programul Națiunilor Unite pentru Așezări Umane (UN-Habitat), iar de această dată, este co-organizat de Ministerul Polonez al Fondurilor de Dezvoltare și Politicii Regionale și Primăria orașului Katowice.

Katowice este un oraș destul de tânăr, de peste 155 de ani, din sudul Poloniei și a devenit unul dintre cele mai animate centre urbane din Europa și o destinație majoră pentru conferințe și reuniuni internaționale, reunind unele dintre cele mai strălucite minți ale următoarei generații pentru a răspunde celor mai presante provocări ale timpului nostru.

Orașul a fost cândva un centru industrial construit în jurul sectoarelor de extracție a cărbunelui și a producției de oțel. De-a lungul timpului, a evoluat pentru a deveni un pionier în inovarea culturală și tehnologică, încorporând un angajament într-o economie verde ce include transport public amplu și sigur, infrastructură inteligentă și eficientă energetic și un angajament față de spațiile verzi urbane.

Katowice este un oraș verde și modern recunoscut ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, plin de artă stradală și spații unice ce încurajează interacțiunile benefice dintre oameni. Este locuit de peste 2 milioane de oameni și găzduiește instituții academice, medicale și culturale renumite. Semnul distinctiv al orașului Katowice este arena Spodek care a găzduit multe vedete internaționale ale muzicii, ale sportului și arată ca o farfurie zburătoare.

Ediția a zecea a Forumului a avut loc în 2020, la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, iar cele două întâlniri anterioare au fost convocate la Kuala Lumpur, Malaezia, și la Quito, Ecuador.

WUF este una dintre principalele ocazii de a arunca o privire mai atentă asupra celor mai provocatoare probleme cu care se confruntă lumea astăzi: urbanizarea rapidă și impactul acesteia asupra comunităților, orașelor, economiilor, schimbărilor climatice și politicii.

„Perspectivele pe termen lung sunt pentru o lume care va continua să se urbanizeze în următorul deceniu: astăzi, 56% din populația lumii trăiește în orașe, până în 2030, va fi de 60%”, spune UN-Habitat. „Zonele urbane sunt motoarele care vor absorbi practic toată creșterea viitoare a populației globale. Se așteaptă ca toate regiunile să devină mai urbanizate în următorii zece ani. În mod clar, acest lucru spune că viitorul umanității este incontestabil urban și că orașele trebuie bine planificate în pentru a asigura durabilitatea, echitatea și prosperitatea împărtășită”.

Ce fel de orașe sunt necesare pentru a susține viitorul umanității? Cum ne reimaginăm viitorul orașelor? Cum vrem să fie orașele noastre? Acestea sunt câteva dintre întrebările cheie cu privire la viitorul orașelor ce vor fi explorate aici.

Înscrierile, formularul de înscriere pentru organizarea de evenimente paralele și rezervarea spațiilor expoziționale sunt deschise. Acestea vor fi deschise până pe 22 iunie, în timp ce termenul limită pentru formularul de înscriere la organizarea evenimentelor secundare este 7 martie. Rezervarea spațiilor expoziționale va fi acceptată pe principiul primul venit, primul servit și va face în funcție de disponibilitatea spațiului.

Mai multe informații pe pagina evenimentului wuf11.katowice.eu

Sursa foto: archdaily.com