Studioul de arhitectură Zaha Hadid Architects din Marea Britanie a dezvăluit proiectul 2 Murray Road – un spectaculos zgârie-nori, din sticlă, cu 36 de etaje, ce va fi construit în Hong Kong pe ceea ce se pare că este cel mai scump teren din lume.

Acest zgârie-nori cu 36 de etaje din districtul central de afaceri din Hong Kong va fi construit alături de Turnul Bank of China proiectat de către IM Pei și în imediata apropiere a clădirii HSBC, proiectată de către Foster + Partners.

Acesta va înlocui o parcare cu mai multe etaje, care a fost achiziționată de dezvoltatorul Henderson Land pentru 3 miliarde de dolari în 2017, ceea ce îl face probabil cel mai scump teren vândut vreodată în lume.

Turnul zgârie-nori al arhitecților Zaha Hadid va avea o fațadă de sticlă realizată dintr-o serie de segmente curbate care se ridică pentru a forma două seturi de balcoane în aer liber, pline de copaci.

Chiar sub balconul superior, care este situat la aproximativ două treimi din înălțimea turnului, va fi plantată o grădină suspendată. De asemenea, acest spațiu va adăposti și o pistă de alergare. În partea de sus a turnului, o sală de evenimente închisă va avea vedere către oraș.

Potrivit studioului, ceea ce a inspirat forma clădirii a fost forma unui mugure din planta Bauhinia x Blakeana, care era cultivată în trecut în această zonă. Această floare este, totodată, simbolul din centrul steagului orașului Hong Kong.

“Designul reinterpretează formele structurale și stratificarea unui mugure Bauhinia pe cale să înflorească”, au spus reprezentanții studioului. Corpul principal al turnului va fi ridicat deasupra solului și conectat la rețeaua de piste pietonale ridicate ale orașului, cu o serie de curți și grădini plasate sub clădire. “Ecoul formelor organice ale lumii naturale; reamenajarea se conectează cu grădinile și parcurile publice adiacente”, explică arhitecții.

“Aceste zone liniștite în aer liber curg în spațiile generoase comunale ale interiorului; măiestria și precizia fațadei de sticlă curbată îmbunătățesc această conectivitate perfectă între interiorul clădirii și grădinile din jur și orașul de dincolo.”

Turnul, care va fi construit cu o structură de oțel de înaltă rezistență, a fost proiectat pentru a obține un rating de sustenabilitate LEED Platinum și cel mai mare rating posibil din programul de evaluare a clădirilor verzi din China.

Acesta va fi îmbrăcat în unități de sticlă izolată cu patru straturi, dublu laminat, dublu curbat și toate etajele vor fi ventilate în mod natural.

Când va fi finalizat, 2 Murray Road va fi cel de-al doilea proiect al Zaha Hadid Architects din oraș, împreună cu Turnul de inovare Jockey Club de 78 metri înălțime din campusul Universității Politehnice din Hong Kong, care a fost deschis în 2014.

Fondat de regretata Zaha Hadid în 1980, Zaha Hadid Architects este acum condusă de Patrik Schumacher. Studioul a dezvăluit recent proiecte pentru o stație de metrou din Moscova, un stadion din China și un complex de locuințe în Honduras.

 

Sursă articol: www.dezeen.com

Sursă foto-video: www.zaha-hadid.com