Intervenția de urgență realizată de Ambulanța pentru Monumente Moldova Nord asupra zidului de incintă al Bisericii Adormirea Maicii Domnului, comuna Hilișeu-Crișan, județul Botoșani, imobil cu istorie și arhitectură speciale, a fost finalizată. Este vorba despre o biserică unică în țară, pe jumătate ortodoxă și pe jumătate catolică. Este o biserică de lemn, veche de 200 de ani, situată la 56 km de orașul Botoșani.

Scopul intervenției Ambulanței pentru Monumente Moldova Nord a vizat punerea în siguranță a zidului de incintă prin eliminarea lucrărilor ce au condus la acumularea umidității în masa zidăriei, și mai apoi, la freabilizarea cărămizilor, a coronamentului de piatră de la baza statuilor, cât și a statuilor propriu-zise.

Aceștia au îndepărtat tencuiala din mortar de ciment de pe laturile de sud, est și nord ale zidului, după care au făcut injectări în masa zidăriei, în zonele sensibile, cu mortar fluid de var hidraulic, urmate de rezidiri punctuale cu cărămidă plină și rostuiri. Paramentul zidului a fost finisat cu tencuială și tinci pe bază de var hidraulic.

Echipa de arhitecți și restauratori, din care au făcut parte ca voluntari și Ligia Teodoru și Mihai Spiridon din cadrul Palatului Culturii Iași, a biocidat și a îndepărtat depunerile biologice de pe statuile și de pe coronamentul din piatră.

Deoarece statuile vor fi în continuare expuse intemperiilor și pentru că acestea prezentau exfolieri parțiale și demineralizări ale pietrei, la final acestea au fost tratate preventiv cu o soluție de restaurare pe bază de etil-silicați. În acest fel, echipa a prelungit perioada de realizare a unei noi intervenții majore de restaurare.

Odată cu îndepărtarea lichenilor, aceștia au descoperit inscripții cu caractere latine la nivelul soclurilor statuilor, păstrate parțial, cu ajutorul cărora au putut fi identificate toate personajele.

Finanțatorii proiectului de restaurare au fost Dedeman, Profi România, The Prince s Foundation, iar Elsaco Electronics a fost donator. Organizatori și coordonatori au fost Asociația Actum – Nicoleta Caba, Filip Ciobănașu, Radu Andrei, Manole Andrei Florin și Cozmin Bradu. Interventia s-a realizat în cadrul proiectului Ambulanța pentru Monumente proiect inițiat de Asociația Monumentum, susținut de Alteța sa Regală Prințul de Wales prin The Prince s Foundation.

Clopotnița și zidul în stil baroc ale bisericii din Hilișeu-Crișan sunt construite din cărămidă și piatră, zidul astăzi restaurat, fiind decorat cu 13 siluete sculptate în piatră, în mărime naturală, ce-i reprezintă pe cei 12 apostoli alături de Isus. Zidul cu statui adăpostește o biserică din lemn de stejar, de dimensiuni mari, atipice pentru o biserică din lemn, acoperită cu șiță.

Biserica ortodox-catolică a început a fi construită în 1802 la comanda boierului Vasile Curt, în perioada în care ținuturile Dorohoiului aparțineau familiei de boieri Curt, aceștia având reședința în satul Hilișeu-Crișan. Ulterior, la 30 de ani distanță, biserica din lemn a fost completată de o nouă generație a familiei Curt, Alecu și Ana Curt, printr-un zid cu poartă și clopotniță specifice arhitecturii baroce. Motivul? Consoarta boierului Alecu, Ana Curt, era de confesiune catolică, iar completarea bisericii ortodoxe din lemn cu elemente arhitecturale de influență barocă a fost un gest de iubire pentru soția sa catolică, se spune.

 

Sursa foto restaurare: Ambulanta pentru Monumente – Moldova Nord

Sursă foto Biserica Adormirea Maicii Domnului – Dan Calancea.