“Ghidul de construire în zona montană a judeţului Bihor” va deveni o realitate adaptată fiecărei localităţi, în funcţie de specificul şi tradiţia locală – aceasta este promisiunea arhitecţilor în cadrul unei întâlniri de lucru pe tema acestui ghid cu autorităţi judeţene.

Potrivit unui comunicat al CJ Bihor, recent a avut loc o întâlnire de lucru pe tema Ghidului de construire în zona montană, aflat n dezbatere publică, la care au participat preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, vicepreşedintele CJ Bihor Mircea Mălan, Arhitectul Şef al Judeţului – Ioana Filip, decanul Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură – prof. univ. dr. Marcela Prada, reprezentanţi din teritoriu ai Grupului de Lucru Rural al Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) şi alţi arhitecţi.

“Grupul de arhitecţi, reprezentanţii Grupului de Lucru Rural al OAR precum şi ai Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură şi-au exprimat disponibilitatea de a colabora atât cu Consiliul Judeţean Bihor cât şi cu autorităţile publice locale din judeţ pentru ca acest ghid să devină o realitate adaptată fiecărei localităţi, în funcţie de specificul şi tradiţia locală. Scopul este acela de se stopa construirea haotică în zonele montane şi de a se dezvolta turismul fără ca natura, sau chiar specificul local tradiţional, să fie afectate”, se arată în comunicat.

În cadrul întâlnirii s-a analizat actualul ghid pus în transparenţă decizională şi s-a discutat despre modelul propus de OAR, “Ghidul de Arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural, zona Crişana – munte”.

“Urmează să identificăm concret unităţile administrativ-teritoriale din zona montană din judeţ pentru care acest ghid va putea fi un instrument util care să le paveze drumul spre viitor. Această colaborare între Consiliul Judeţean Bihor şi mediul de specialitate ar putea fi o bază solidă pentru ca acest ghid să fie adoptat de primăriile din judeţ ce se încadrează în zona montană”, a declarat preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.